|
||||
WIELKANOC WE FRANCJI | ||||
WIELKANOC WE FRANCJI / PÂQUES EN FRANCE Wielkanoc we Francji nie jest obchodzona tak uroczyście jak w Polsce, a większości dorosłych Francuzów kojarzy się przede wszystkim z dwoma wolnymi dniami, podczas których spotykają się z bliskimi lub wyjeżdżają z rodziną na krótkie wakacje. Restauratorzy, właściciele biur turystycznych, dyrektorzy centrów handlowych wkładają wiele wysiłku, żeby przygotować jak najlepszą ofertę wielkanocną.
Dzieci uwielbiają te święta i oczekują ich z niecierpliwością. W niedzielny poranek zaczyna się wielkie poszukiwanie czekoladowych smakołyków – jajek wielkanocnych (oeufs de Pâques), dzwonków (cloches), kurczaczków (poussins), zajączków (lapins) – ukrytych przez rodziców w zakątkach mieszkania, na balkonie czy w ogrodzie. Ten domowy obyczaj przerodził się w masową rozrywkę, przeznaczoną nie tylko dla najmłodszych, ale i dla dorosłych. Przez całe święta wielkanocne we francuskich miastach organizowana jest w parkach, na zamkach czy torach wyścigów konnych zabawa „Chasse aux oeufs“ (Polowanie na jajka).
Mali Francuzi wierzą, że te czekoladowe niespodzianki gubione są przez uskrzydlone dzwony. Według tradycji, dzwony, które swoim dźwiękiem zapraszają każdego dnia wiernych do uczestniczenia we mszy świętej, milkną w Wielki Czwartek i pozostają nieme aż do Wielkiej Soboty. W tym czasie udają się one do Rzymu po papieskie błogosławieństwo, zabierając stamtąd różne rodzaje czekoladowych jajek, które gubią po drodze ku wielkiej uciesze najmłodszych.
Na tym nie koniec dziecięcych radości wielkanocnych i wielkiego obżarstwa! Obowiązkiem dorosłych (dziadków, chrzestnych rodziców) jest obdarowywanie najmłodszych prezentami z czekolady. Cukiernicy prześcigają się w pomysłach, aby przyciągnąć potencjalnych klientów.
Wielkanoc we Francji nie jest jednak całkowicie zdominowana przez czekoladę. Na świątecznym stole królują mięsa (w szczególności jagnięcina), wykwintne pasztety, ryby (suszony solony dorsz, halibut) oraz najrozmaitsze desery, a każdy region Francji posiada własne specjały, które przyrządza się zgodnie z miejscową tradycją.
Joyeuses Pâques! opracowanie Joanna Pastwa
|
||||
autor © 2011 rap
|