|
|||||||
|
|||||||
|
|
||||||
W kalendarzu szkolnym, na stałe zagościły spotkania z dietetykami. Tym razem studentki Dietetyki Uniwersytetu Medycznego w Lublinie spotkały się z uczniami klas trzecich. Zaproszeni goście przeprowadzili zajęcia edukacyjne, wzbogacone prezentację multimedialną na temat zdrowego i prawidłowego odżywiania się oraz aktualnie obowiązujących zasad zdrowego odżywiania. Kliknij zdjęcie, aby powiększyć widok. Po części teoretycznej nastąpiły warsztaty kulinarne, podczas których dzieci przygotowały surówkę z marchewki i jabłek. Powstało 5 rodzajów surówek, różniących się jedynie jednym składnikiem smakowym, a mianowicie: chrzanem, miodem, syropem klonowym, cukrem lub cytryną. Po zakończeniu pracy każda z grup miała za zadanie rozpoznać ten jeden różnicujący surówki składnik. Nie było to proste zadanie. Dzięki degustacji, udało nam się wspólnie prawidłowo nazwać wszystkie składniki surówek. Iwona Kucharek
|
|||||||
redaguje Rafał Pastwa © 2016 |